dinsdag 7 juli 2009

Ti-Raleigh, de onklopbare trein van Peter Post (1978 - 1982)

De oplettendheid van Lance Armstrong heeft hem gisteren een mooie winst van 40 seconden opgeleverd op veel van zijn mogelijke concurrenten voor de eindoverwinning. Doordat de Columbia ploeg van Mark Cavendish de boel op de kant wist te gooien op 30 kilometer van de aankomst werden veel renners verrast. Naast de renners van Columbia was er nog één ploeg die scherp bij de les was en dat was de Nederlandse Skil ploeg. Met zes man in de eerste groep van 30 renners leverden zij hun visitekaartje af.

Ploegentijdrit
Vandaag een bijzondere discipline in de wielersport, de ploegentijdrit. Een discipline waarbij het gaat om de kracht van het collectief en de zwakste schakel in de ploeg vaak bepalend is voor het succes. De eerste ploegentijdrit in de Tour de France stond in 1954 op het programma in een periode dat er nog gereden werd met landenploegen. Een jaar later was het de Nederlandse Tourploeg die bewees een sterk collectief te zijn en de ploegentijdrit winnend afsloten.

De ploeg Post
Halverwege de jaren zeventig was voormalig Parijs – Roubaix winnaar en zesdaagse koning Peter Post begonnen met een Nederlandse wielerploeg met een Britse sponsor, Ti-Raleigh. De ploeg was met een bescheiden budget en minimale verwachtingen begonnen in de wielerwereld in 1974. Maar de professioneel ingestelde Peter Post wist de ploeg al snel uit te bouwen tot een sterk collectief dat uit zou groeien tot de beste wielerploeg van de wereld. Alle grote Nederlandse renners in de jaren zeventig en tachtig hebben voor de ploeg Post gereden. Het collectief was belangrijk voor Post, en het maakte niet uit wie er won zolang de ploeg maar won.

Negen keer op rij onverslaanbaar
Het collectief is ook belangrijk in de ploegentijdrit, een discipline die met Ti-Raleigh vereenzelvigd zou gaan worden. Tussen 1978 en 1982 wist de ploeg alle ploegentijdritten in de Tour de France in die edities te winnen. In totaal goed voor negen overwinningen. Een overmacht door één ploeg die nooit eerder was vertoond en ook later niet door een ploeg zou worden overtroffen.
De Ti-Raleigh ploeg was voor het Nederlandse wielrennen ook een onvergetelijke ploeg. Want naast die negen ploegentijdritten zijn zo’n beetje alle grote wielerwedstrijden door die ploeg gewonnen door Nederlandse renners als Joop Zoetemelk, Jan Raas, Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper, Johan van der Velde en vele anderen.

De ploegentijdrit in 2009
Op een moeilijk parcours in en rond Montpellier is de ploegentijdrit weer terug in de Ronde van Frankrijk na een paar jaar afwezigheid. In het verleden was de USPostal ploeg van Lance Armstrong vaak de favoriet. Nu bij zijn rentree is ook zijn huidige ploeg Astana één van de favorieten. Maar ook de ploegen Columbia en Garmin zouden weleens een gooi kunnen gaan doen naar de overwinning.
Het beloofd in ieder geval een spannend middagje te worden en na de slag van Armstrong gisteren zou het weleens kunnen dat de Amerikaan straks het voor hem vertrouwde geel aan mag trekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten