zondag 5 juli 2009

Hoe Jan Janssen de Tour verliest aan Lucien Aimar (1966)

Na een niet geheel onverwachte overwinning van de Zwitserse tijdritspecialist Fabian Cancellara in de openingstijdrit trekt de Tourkaravaan de komende dagen langs de Middelandse Zee. Deze eerste rit in lijn trekt over heuvelachtig terrein van Monaco naar Brignoles over 187 kilometer. Voor veel renners zal de warmte van Zuid-Frankrijk een extra handicap zijn de komende dagen en mogelijk al eerste slachtoffers maken.
Brignoles is een nieuwe stad in de Tourgeschiedenis. Niet eerder in de 106 jaar oude geschiedenis van de Ronde was de kleine stad in het departement Var met zo’n 15.000 inwoners aankomstplaats in de Tour. De streek heeft enkele bekende renners uit wielergeschiedenis voortgebracht. Naast de Vueltawinnaar van 1984 Eric Caritoux is Lucien Aimar de bekendste.

Lucien Aimar, Tourwinnaar uit de Var
In 1966 is de dan 25-jarige Lucien Aimar bezig aan zijn tweede jaar bij de beroepsrenners. Een jaar eerder heeft hij een zijn profdebuut gemaakt in de ploeg van Ford waar ook vijfvoudig Tour de France winnaar Jacques Anquetil rijdt. In zijn eerste jaar bij de profs rijdt Aimar vooral om te leren. Dat hij een goede renner kan worden heeft hij in 1964 al bewezen met een tweede plaats, achter Felice Gimondi, in de Ronde van de Toekomst.
In zijn tweede jaar mag hij in dienst van Jacques Anquetil zijn opwachting maken in de Tour de France. Als goede klimmer lijkt zijn rol vooral het bijstaan van Anquetil in de bergen te worden. Anquetil is van zins om zijn zesde overwinning in de Franse ronde te gaan halen.

Jan Janssen in het geel in de Alpen
Het zal echter anders lopen dan gepland. Anquetil heeft niet de topvorm en is halverwege de Ronde ook nog eens ziek geworden. De jonge debutant Aimar staat er nog goed voor in het Algemeen Klassement en kan voor een topklassering gaan. De beste papieren voor de eindoverwinning lijkt na de eerste Alpenetappe de Nederlander Jan Janssen te hebben. Na de 16e etappe van Bourg d’Oisans naar Briançon leidt Janssen de Ronde en moet in staat geacht worden de trui naar Parijs te brengen.

De poets van Aimar en Anquetil
De volgende dag is er een nieuwe etappe door de Alpen van Briançon naar Turijn. Anquetil weet dat hij zelf niet meer kan winnen maar zijn jonge ploeggenoot zou nog wel eens een gooi kunnen doen naar de overwinning. Naast Jan Janssen die het geel had was ook Anquetils grootste rivaal Raymond Poulidor nog een zeer belangrijke kanshebber voor de eindoverwinning. Anquetil ontvouwd zijn plan. Meteen in het begin van de etappe ontsnapt een grote groep met daarbij Lucien Aimar. Op dat moment is Jan Janssen nog rustig keuvelend achterin het peloton te vinden, zich totaal nog niet druk makend om de koers zelf. Doordat de Tourradio om onduidelijke reden niet werkt weet ook de ploegleider van Janssen niet dat zijn belangrijke concurrent Aimar uit het peloton ontsnapt is. Ook Poulidor en zijn ploeg reageren voorlopig niet. Pas als Aimar en zijn vluchtgezellen meer dan twee minuten voorsprong hebben wordt Janssen op de hoogte gebracht van zijn achterstand. Ondanks dat een verwoede achtervolging ingezet wordt komen Janssen en Poulidor niet meer terug. Ruim twee minuten voordat Jan Janssen in Turijn aankomt is Lucien Aimar al over de finish gekomen. Hij mag de leiderstrui overnemen en zal met een voorsprong van 1 minuut en 7 seconden op Jan Janssen de Tour winnen. Poulidor werd uiteindelijk derde in deze Ronde en Anquetil is na de Alpen met een verkoudheid afgestapt, tevreden dat zijn jonge ploegmaat Aimar de Tour gewonnen heeft.
Jan Janssen zal de nederlaag in Turijn later de grootste blunder uit zijn carrière noemen, gelukkig voor hem kan hij het twee jaar later goed maken door op de laatste dag in de tijdrit naar Parijs het geel te veroveren.
Voor Aimar zal de Touroverwinning van 1966 zijn grootste succes blijken te zijn. Nog drie keer weet hij de top tien te bereiken in het Algemeen klassement van de Tour. Het Frans kampioenschap van 1968 is daarnaast zijn belangrijkste wapenfeit in zijn profcarrière die nog tot 1973 zal duren.

Een eerste sprint
De eerste rit in lijn van deze Tour eindigt dus in de geboortestreek van Lucien Aimar. Het moet wel heel raar lopen mochten de ploegen van de sprinters het niet voor elkaar krijgen om met een compleet peloton bij de streep te komen. Te verwachten is dat het een mooie sprint zal worden met als belangrijkste kanshebber de Brit Mark Cavendish, vorig jaar goed voor vier etappeoverwinningen in de Tour.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten