maandag 6 juli 2009

'Jerommeke' verrast bij debuut de sprintelite (1995)

De eerste massasprint heeft gisteren niet voor een verrassing gezorgd. De ritwinnaar, Mark Cavendish, werd vooraf al gezien als dé man voor de massasprints. Doordat een groot aantal andere topsprinters niet mee kon sprinten is het nog even afwachten of ‘Cav’ inderdaad de rapste is, maar de eerste klap is een daalder waard en in de strijd om de groene trui heeft hij een aantal concurrenten ook al een slag toegediend.
Vandaag de derde etappe van Marseilles naar La Grande Motte. Wederom een etappe langs de Middelandse Zee die waarschijnlijk weer in een massasprint zal eindigen. Massasprints in de eerste week van de Tour de France zijn inmiddels een vast gegeven geworden. De etappes gaan meestal volgens eenzelfde patroon. Een klein groepje vluchters mag de hele dag vooruit rijden en als de ploegen met de sprinters het welletjes vinden zetten die zich op kop en in de laatste tien kilometer van de etappe worden de dappere vluchters ingelopen en kunnen de sprinters zich opmaken voor hun strijd.

Jeroen Blijlevens
Veertien jaar geleden was er een jonge Nederlandse sprinter die zijn debuut maakte in de Tour de France en zich brutaal ging mengen met de massaprints. Voor de Nederlandse ploeg TVM stond de kleine, geblokte, 23-jarige Jeroen Blijlevens aan de start. Het was zijn tweede jaar bij de beroepsrenners en had al wat naam gemaakt door sprintoverwinningen in kleinere rondjes als de Vierdaagse van Duinkerken en de Ruta del Sol. Of Blijlevens de hectiek, het hardere koersen en de zwaardere en langere etappes in de Ronde van Frankrijk aan kon was echter onbekend. Gevreesd werd dat Blijlevens nog te jong was en weinig klaar zou spelen in het geweld dat Tour de France heet.
De eerste dagen ging het ook lastig voor ‘Jerommeke’ zoals zijn bijnaam vanwege zijn lichaamsbouw luidde. Met moeite kon hij de etappes uitrijden, maar echt meedoen met de heersende sprintelite zat er voorlopig niet in.

6 juli 1995 Fécamp – Duinkerken, 261 kilometer
Vandaag precies 14 jaar geleden werd de langste etappe van de 82e Ronde van Frankrijk verreden. Het was de vijfde etappe en Jeroen Blijlevens had al een aantal moeilijke dagen achter de rug. 261 Kilometer lang was de etappe, zo’n afstand had Blijlevens nog niet afgelegd in een wedstrijd in zijn wielercarrière. Volgens vele volgers zou het een moeilijke dag gaan worden voor de jonge sprinter en de kans dat hij mee zou kunnen gaan sprinten aan de streep werd als nihil gezien. Maar zie daar, toen de streep in zich was bleek Blijlevens zich nog in het peloton te bevinden en hij werd door zijn ploeggenoten van TVM naar voren geloodst. Blijlevens koos positie en wist uit het wiel van de Franse sprinter Frédéric Moncassin te komen en verraste de sprintelite van die dagen door als eerste zijn wiel over de finishlijn te drukken.

Vier jaar op rij etappewinst
Na de zege in Duinkerken was de naam van Blijlevens als sprinter gevestigd. De Ronde van 1995 zou hij voor de bergen verlaten maar de jaren erna kwam hij terug. En ook de drie jaren na zijn debuut wist Blijlevens steeds een etappe mee te pakken in de Tour de France. Naast zijn zeges in de Franse ronde wist Blijlevens ook etappes te winnen in die twee andere grote ronden die de wielersport kent. Tot en met 1999 wist Blijlevens de zeges aaneen te rijgen. Toen hij in 2000 voor Italiaans avontuur koos bij het team van Polti wilde hij meer worden dan sprinter, hij wilde ook meespelen in de klassiekers. Blijlevens verbeterde in het bergop rijden maar dat bleek ten koste te zijn gegaan van zijn pure snelheid. Die snelheid kwam niet meer terug en zijn grootste successen bleken achter hem te liggen. In het voorjaar van 2004, in dienst van de Bankgiroloterij ploeg besloot ‘Jerommeke’ dat het mooi geweest was en stopte hij abrupt als wielrenner.

Kenny van Hummel, een nieuw Nederlands sprintkanon?
Dit jaar staat er voor het eerst sinds 2000 weer een tweede Nederlandse ploeg aan de start van de Tour. De kleine Skil ploeg heeft van de Tourdirectie een wildcard gekregen voor de Ronde. De jonge Kenny van Hummel is een van de renners van deze ploeg en in de afgelopen maanden heeft hij een aantal mooie overwinningen in massasprints geboekt. Van Hummel hoopt in de Tour mee te kunnen sprinten met de huidige sprintelite. Gisteren in de eerste etappe heeft hij nog niet de kans gehad om zijn snelle benen te testen. Hij kwam niet goed uit en werd 20e. De komende dagen, te beginnen met vandaag zullen er wel nieuwe kansen komen voor de kleine sprinter. De vraag is of hij in de voetsporen van Jeroen Blijlevens kan treden en of Nederland na jaren weer een sprinter heeft die mee kan doen om de dagzeges in de Tour?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten