vrijdag 3 juli 2009

Het drama van de Tour de France in Leiden (1978)

Morgen begint de Tour de France aan haar 96e editie in Monaco. En nog voor de start zijn de dopingverhalen het sportevenement weer gaan overschaduwen. Sinds de affaire Festina in 1998 is het eigenlijk elk jaar wel het zelfde liedje. De week voor de Tour staat in het teken van doping, van verdachtmakingen en betrapten. Dit jaar is het de Nederlander Thomas Dekker die bij een hertest van een controle op kerstavond 2007 positief zou zijn bevonden op een variant van EPO. Geen Tour voor Dekker, waarschijnlijk twee jaar schorsing en de vraag hoe het verder moet met de renner die tot kort geleden gold als dé wielerhoop van Nederland.Toch kijk ik zoals ieder jaar weer uit naar de Tour. Al van jongs af aan volg ik het wielrennen en de Tour in het bijzonder. Het wielrennen is een intrigerende wereld, het is een loodzware sport waarbij individuele klasse en teamwork beide zeer belangrijk zijn, waar onverwachte combines ontstaan en waar list en bedrog schering en inslag is. Kortom, eigenlijk een uitvergroting van het echte leven.

De Tour in Leiden
De start van de Tour is dus in Monaco dit jaar. Volgend jaar zal de Tour in Nederland starten, in Rotterdam om precies te zijn. 31 Jaar geleden startte de Tour de France ook in Nederland en wel in mijn eigen stad Leiden. Dat was geen onverdeeld succes. Er was onenigheid tussen de Tourorganisatie en de Leidse organisatie over van alles en nog wat, op de dag zelf regende het en als klap op de vuurpijl besloot de Tourorganisatie de uitslag van de proloog te annuleren omdat door de regen het parcours te gevaarlijk geworden zou zijn. Winnaar van de proloog, Jan Raas kreeg geen gele trui en was woest. De volgende dag nam hij sportief revanche door de eerste etappe van Leiden naar St. Willebrord te winnen en alsnog het geel aan te trekken. Over deze dag heeft het tv-programma Andere Tijden Sport haar uitzending van aanstaande zondag in het geheel gewijd. Een aanrader om te kijken lijkt mij.

De Groenoordhallen
Een andere reden om terug te kijken op die proloog in Leiden in 1978 is de start- en finishplaats. Die was in de Groenoordhallen, en laat deze legendarische evenementenhal nu net dit jaar haar deuren definitief moeten sluiten. De Groenoordhallen gaan gesloopt worden en er zal een nieuwbouwwijk voor in de plaats komen. De locatie is legendarisch, niet alleen vanwege de Tourstart van 1978, maar ook door allerlei andere legendarische evenementen en optredens van wereldberoemde artiesten zoals Queen. Een plek waar veel Leidenaren dierbare herinneringen zullen hebben.Ondanks eerdere beloften dat er een nieuwe evenementhal terug zou komen in Leiden, is dit door ruimtegebrek voorlopig niet het geval. Een gemis voor een stad als Leiden. Het is jammer dat in het verleden niet de keuze is gemaakt om de verouderde Groenoordhallen te vervangen door een nieuwe grote evenementhal op dezelfde locatie. Na de zomer zal Leiden het dus zonder grote evenementenhal moeten doen.

Monaco 2009
Morgen de start van de Tour in Monaco, waarschijnlijk zonder regen en met een winnaar die het eerste geel mag aantrekken na de korte tijdrit van 15 kilometer. Waarschijnlijk de Zwitserse tijdritspecialist Fabian Cancellara. Verder is het natuurlijk uitkijken naar de comeback van Lance Armstrong en naar het debuut van Robert Gesink in het grootste jaarlijks terugkerende sportspektakel, de Tour de France.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten